Autocad Offset Komutu ve Kullanımı

Bu yazımızda “offset”(öteleme) komutunu öğreneceğiz. offset bir çizimi belli mesafede kopyalamak anlamına gelmektedir. Şimdi konuya daha ayrıntılı olarak irdeleyelim;“offset” bir çizim esnasında bir çizgi veya çizgileri bir referans noktasına göre belli uzaklıkta ötelenmiş bir kopyasını oluşturmaktadır. Komutumuzu komut satırına “offset” komutu girerek öğrenmeye başlayalım;
Bizde; “specify ofset distance” yani öteleme ne kadar mesafe yapacağımızı sordu. Burada ister cursor yardımı ile iki nokta belirtmek sureti ile bir mesafe, istersek de komut satırına belli bir birim uzaklık girerek devam edeceğiz. Seçeceğimiz iki nokta arasındaki uzaklığı öteleme uzaklığı olarak alacaktır. 500 birim mesafe olarak komut satırına giriş yaptık.
Ardından da bize öteleme yapmak istediğimiz çizimleri seçmemizi isteyecektir.
Gördüğünüz gibi ben bir çizimi cursor yardımı ile seçtiğimde bize öteleme yapacağımız yönü soracak. Yine cursor yardımı ile öteleme yapacağımız tarafa doğru bir sol click yaptığımızda o çizgiyi 500 birim ötelemiş olacaktır.
Ofset komutunun kısayolu olan “O” komutunu kullanarak da zaman kazanabiliriz. Bize ofset komutunu aktif hale getirecektir.Offset yaparken x doğrultusunda sadece x eksenine dik çizimleri, y doğrultusunda da y eksenine dik çizimleri offset yapabiliz. Bir başka deyişle; eksenine paralel bir çizimi ekseni doğrultusunda offset yapamayız. Mirror yardımı ile bunu başarabiliriz.

3 yorum: